piątek, 2 grudnia 2011

BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI


Bigos .... i wszystko jasne.
Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym.
Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej.


Składniki:
  • 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów i zmielonych kurek
  • ok.10-15 suszonych śliwek
  • około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina
  • gotowane mięso np.z rosołu
  • kiełbasa/chudy wędzony boczek
  • kminek,pieprz,majeranek,sól
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • 1 cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części.
Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam.



Namoczyłam suszone grzyby.


Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek.


Dodałam wszystko do kapusty.


Wsypałam przyprawy.


Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso.
Może to być łopatka,szynka lub inne.



Pokroiłam grzyby i śliwki.


Dodałam suszone śliwki i grzyby.


Wlałam czerwone wino.



Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.

 

Gotowałam i mieszałam około 2 godzin.
Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy.

Smacznego!


4 komentarze:

pisze...

Ostatnio mnie wzięło na gotowanie, a to wygląda pysznie :) Wypróbuję :)

Anonimowy pisze...

R E W E L A C J A !!

Anonimowy pisze...

Zaczelam gotowac

witek pisze...

Witam! Może to wszystkich zdziwić,ale od 3 lat gotuję bigos tylko na czerwonym wytrawnym winie. Na 2 kg kiszonej i 1 kg białej kapusty daję 2 litry wina. Inne, mięso,przyprawy itd. Oczywiście w proporcjach do ilości dodaję podobne. Wodą uzupełniam. Pozdrawiam serdecznie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...