Bigos .... i wszystko jasne.
Nadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym.
Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej.
Składniki:
- 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów i zmielonych kurek
- ok.10-15 suszonych śliwek
- około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina
- gotowane mięso np.z rosołu
- kiełbasa/chudy wędzony boczek
- kminek,pieprz,majeranek,sól
- ziele angielskie,liście laurowe
- 1 cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części.
Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam.
Namoczyłam suszone grzyby.
Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek.
Dodałam wszystko do kapusty.
Wsypałam przyprawy.
Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso.
Może to być łopatka,szynka lub inne.
Pokroiłam grzyby i śliwki.
Dodałam suszone śliwki i grzyby.
Wlałam czerwone wino.
Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.
Gotowałam i mieszałam około 2 godzin.
Bigos odsmażany na drugi,trzeci dzień a nawet po tygodniu jest najlepszy.
Smacznego!
4 komentarze:
Ostatnio mnie wzięło na gotowanie, a to wygląda pysznie :) Wypróbuję :)
R E W E L A C J A !!
Zaczelam gotowac
Witam! Może to wszystkich zdziwić,ale od 3 lat gotuję bigos tylko na czerwonym wytrawnym winie. Na 2 kg kiszonej i 1 kg białej kapusty daję 2 litry wina. Inne, mięso,przyprawy itd. Oczywiście w proporcjach do ilości dodaję podobne. Wodą uzupełniam. Pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz