Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.
Jego nazwa to KORMA.
Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.
Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.
Trzeba pamiętać,żeby jogurt się nie zważył,
należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając.
należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 4-5 ząbków czosnku
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 szt.cebuli
- około 8 szt.pieczarek
- 300 ml. niskotłuszczowego naturalnego jogurtu
- łyżka kurkumy
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- prażone płatki migdałów do posypania (opcjonalnie)
- sól
- ryż do podania
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.
Rozgrzałam olej i smażyłam kostki kurczaka około
10 minut,aż zbrązowiały.
Dodałam do nich kurkumę.
Wyjęłam je z garnka.
Podsmażyłam pokrojone cienko pieczarki
i również przełożyłam je z garnka.
Podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę.
Dorzuciłam do niej starty drobno imbir i czosnek.
Następnie wsypałam kminek i sól.
Smażyłam około 5 minut,mieszając.
Z powrotem dodałam mięso,pieczarki i
wymieszałam wszystkie składniki.
Wlałam część jogurtu,wymieszałam i
trzymałam na wolnym ogniu,aż mięso zmięknie.
Dodałam resztę jogurtu i gotowałam
5 minut na małym płomieniu.
Kurczaka podawałam z ryżem.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów
i przybrać kolendrą.
Smacznego!
1 komentarz:
Uwielbiam dania z kurczakiem.
Świetny blog.
Bardzo rozbudowany i interesujący.
Pozdrawiam
Prześlij komentarz