czwartek, 15 grudnia 2011

KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ


Knedle to potrawa bardzo uniwersalna
i można je przyrządzić na wiele sposobów.
Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków!
 Za to biały ser ;-)
Nadzienie zależy od smaków... ja użyłam śliwek węgierek.
Czyli dziś na słodko!




Składniki na około 10 szt. knedli
  • 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera.
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g bułki tartej
Nadzienie
  • 10 śliwek węgierek / moreli
Panierka:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 70 g  cukru



Ser zmieliłam.
W misce wymieszałam go z dwoma jajkami.


Dodałam cukier, masło i aromat waniliowy.


Wlałam wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszałam.


Wsypałam bułkę tartą.


Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.



 W międzyczasie wydrylowałam śliwki i przekroiłam je na połowy.


Wymieszałam je z cukrem.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części.
Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki.


Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule.


W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.
Gotowałam knedle na małym ogniu.
Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką.


Jeszcze mokre obtaczałam panierką.


Masło roztopiłam na patelni,dodałam cukier i mieszałam aż się rozpuści.


Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki.


Orzechy cudownie pachniały!
Pycha! Bardzo polecam ten przepis!
Smacznego!


Polecam również 


2 komentarze:

tu-tusia pisze...

Z ta panierką muszą być boskie! :)

Paulina pisze...

Bardzo ciekawe przepisy! Aż nabrałam ochoty iść do kuchni i coś upichcić :) i super, że są zdjęcia z poszczególnych etapów gotowania- to na pewno duże ułatwienie dla takich początkujących gospodyń jak ja :)

Pozdrawiam
Paulina

http://za-oceanem.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...