Składniki na około 10 szt. knedli
- 400 g twarożku / Ja zamiast twarożku użyłam półtłustego sera.
- 30 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1/2 laski wanilii lub aromat waniliowy
- sok z połowy cytryny
- 200 g bułki tartej
Nadzienie
- 10 śliwek węgierek / moreli
Panierka:
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 70 g cukru
Ser zmieliłam.
Wlałam wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Wymieszałam je z cukrem.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części.
W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.
Gotowałam knedle na małym ogniu.
Orzechy cudownie pachniały!
Pycha! Bardzo polecam ten przepis!
Smacznego!
Polecam również
2 komentarze:
Z ta panierką muszą być boskie! :)
Bardzo ciekawe przepisy! Aż nabrałam ochoty iść do kuchni i coś upichcić :) i super, że są zdjęcia z poszczególnych etapów gotowania- to na pewno duże ułatwienie dla takich początkujących gospodyń jak ja :)
Pozdrawiam
Paulina
http://za-oceanem.blogspot.com/
Prześlij komentarz