CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA
są idealne do popołudniowej kawy.
W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste.
A co najważniejsze wiesz co jesz;-)
Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g kakao
- 150 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 70-80 g cukru ( idealnie żeby był brązowy)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
Zacznijmy od rozpuszczenia 100 g czekolady w kąpieli wodnej.
Miękkie masło i cukier ubiłam mikserem na puszystą masę.
Niestety zabrakło mi brązowego cukru...
Wlałam przestudzoną masę czekoladową.
Wymieszałam.
Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.
Połączyłam masę z suchymi składnikami.
Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli.
Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.
Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką.
Z masy wyszło mi 20 ciasteczek.
Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi.
Można je nakładać np. łyżką do lodów.
Kształt i wielkość zależy od Was.
Nie spłaszczajcie ich.
Jeśli wyjdzie wam więcej ciasta,bądź będziecie chcieli upiec je w innym czasie,to ciasto można zamrozić i wyjąć godzinę przed pieczeniem.
Włożyłam je do nagrzanego piekarnika.
Piekłam około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam je na blasze przez około 5 minut.
Słodko polecam!
Smacznego!
1 komentarz:
Nietypowy kształt jak na kruche ciasteczka.
Podobają mi się, są takie niewymuszone..
Prześlij komentarz