Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.
Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki.
Samo smażenie zajmie chwilkę.
Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny.
Składniki:
- 200-300g chudego wołowego mięsa
- 200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein
- 1 szt.marchewki
- 1 szt.małej pietruszki
- 3 plasterki selera / patyk selera naciowego
- 2 garście zielonej fasolki
- różyczki brokuł
- kawałek pora
- 1 szt.cebuli
- 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 szt.pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 mała papryczka chilli
- grzybki mun
- 4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej)
- 1-2 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam przez 4 minuty.
Przełożyłam na sitko, przelałam zimną wodą i odstawiłam.
Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun.
Wołowinę pokroiłam na małe kawałki.
Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir.
W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę
i brokuły.
Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie.
Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty.
Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli.
Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę.
Wsypałam plasterki pieczarek.
Następnie plasterki pora.
Do warzyw dołączyła zielona fasolka,
grzybki mun.
Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem,
cukrem i podlałam bulionem.
Na koniec dodałam brokuły.
Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron,
polać olejem sezamowym i sosem sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz