wtorek, 19 lutego 2013

KURCZAK Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ



Curry DHANSAK  
to danie z kuchni indyjskiej.
Tradycyjne powinno zawierać soczewicę.



Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy
  • 2-3 szklanki bulionu z kurczaka
  • kawałki z kurczaka np.filety
  • puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
  • 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane )
  • łyżka oleju do smażenia
  • świeża kolendra do posypania
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ryż do podania
Soczewicę wypłukałam zimną wodą.


Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem.
Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Odstawiłam.

W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku.
Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry.
Dorzuciłam  posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i  starty imbir.

Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę.
Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę.


Smażyłam wszystko przez około 5 minut.


Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka.
Chwilkę je podsmażyłam, ale naprawdę krótko,żeby nie były suche.



Wlałam pomidory, przykryłam i gotowałam przez około 10-15 minut.


Dodałam soczewicę z bulionem i jeśli macie świeżą, posiekaną kolendrę.

Trzymałam na ogniu przez jakieś 10 minut, aż mięso zmięknie.


Można podawać z białym lub żółtym ryżem.
Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

curry zrobione, w calym domu cudownie pachnie przyprawami, a smak mniaaam... super przepis, potrawa dobrze rozgrzewa... takze polecam na chlodne zimowe wieczory :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...