poniedziałek, 25 lutego 2013

CHLEB WIELOZIARNISTY



 

Domowy chleb wieloziarnisty
jest bardzo prosty w wykonaniu.
Robi się go naprawdę szybko.
Czas wyrośnięcia to około 40 minut.
Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków.
Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren.
Pycha! Polecam!

Składniki:
  • 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba
  • 1 litr wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych
  • 6 łyżek siemienia lnianego złocistego
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki pestek łuskanej dyni  
 
Mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże wsypałam do miski.
 

Kolej na ziarna i płatki.




 
Wsypywałam kolejno:
płatki jęczmienne,


siemię lniane złociste,



 otręby owsiane,



 sezam,



 ziarna słonecznika i dyni.
 

Wszystkie składniki wymieszałam.


 Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie.
Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.


Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut.


Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do
 dwóch natłuszczonych foremek o wymiarach 24x8 cm.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.

 



Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut.
Smacznego ;)

 


Jeśli wolicie bułeczki to polecam



9 komentarzy:

Misia pisze...

Chlebek wygląda naprawdę smakowicie:)

Ściskam cieplutko!

FotoGoto.pl pisze...

Fajny przepis. Lubię piec domowy chleb bo jest wtedy niesamowity i niepowtarzalny zapach w całym domu.

Robiłaś już chleb na zakwasie ?
Może Cię zainteresuje przepis: http://fotogoto.pl/sniadania/chleb-domowy-na-zakwasie

Anonimowy pisze...

własnie zrobiłam chlebem z tego przepisu i jestem bardzo zadowolona na pewno bede z niego korzystać, chlebek wyśmienity :)

Anonimowy pisze...

szykuję sie do zrobieniA tego chlebka..troszke sie boję ale..tak pięknie wszystko jest opisane i pokazane więc..spróbuję :) pozdrawiam duszku! wiesia.

Przepisy Igusi pisze...

Wiesiu powodzenia! Niech Ci urośnie i smakuje;-)

Anonimowy pisze...

mam pytanie: -czy wcześniej trzeba nagrzać piekarnik?
pozdrawiam.Wiesia.

Przepisy Igusi pisze...

Tak Wiesiu, wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Anonimowy pisze...

Igusiu,,upiekłam twój chlebek wieloziarnisty z tego 2 przepisu na chleb.. jestem zachwycona..ciasto pięknie mi urosło a w piekarniku ładnie się zarumienił a skóreczka jest taka chrupiąca! mniam!! twój blog jest wspaniały ..dziękuję kochana..nawet nie wiesz jaka jestem z siebie dumna..pozrtawiam duszku,,Wiesia.

Przepisy Igusi pisze...

Wiesiu, Też jestem zadowolona i cieszę się,że Ci wyszedł i smakował chlebek! Smacznego!!Pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...