środa, 27 lutego 2013

CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA



Dzisiejszy chlebek nie wymaga zagniatania.
Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką!
Czas przygotowania to około 10 minut.
Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin.
Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny!
Miękki w środku z chrupiącą skórką.
A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-)
Gorąco polecam.

Składniki:
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa)
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
 Do miski wsypałam mąkę,drożdże i sól.


Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego.
Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw.
Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn.


Wymieszałam składniki.


Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.



 Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką.

Przełożyłam do niej ciasto.


Przykryłam folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny.




Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto
do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piekłam około 40 minut.
Wyjęłam z formy i studziłam na kratce.



Smacznego!



A może bułeczkę?...



2 komentarze:

zufik pisze...

Piękny, cudowny,do tego bez wyrabiania! wszystko mam, przepis zapisuję!:)

Anonimowy pisze...

u nas klapa - piękna chrupiąca skórka a w środku błoto. Za wysoka temperatra??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...