Dzisiejszy chlebek nie wymaga zagniatania.
Składniki wystarczy wymieszać drewniana łyżką!
Czas przygotowania to około 10 minut.
Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin.
Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny!
Miękki w środku z chrupiącą skórką.
A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-)
Gorąco polecam.
Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa)
- 2 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki)
- 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki ziaren sezamu
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Do miski wsypałam mąkę,drożdże i sól.
Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego.
Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw.
Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn.
Wymieszałam składniki.
Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.
Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką.
Przełożyłam do niej ciasto.
Przykryłam folią spożywczą i ściereczką.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto
do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.
Piekłam około 40 minut.
Wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego!
A może bułeczkę?...
2 komentarze:
Piękny, cudowny,do tego bez wyrabiania! wszystko mam, przepis zapisuję!:)
u nas klapa - piękna chrupiąca skórka a w środku błoto. Za wysoka temperatra??
Prześlij komentarz