Curry DHANSAK
to danie z kuchni indyjskiej.
Tradycyjne powinno zawierać soczewicę.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej / zielonej soczewicy
- 2-3 szklanki bulionu z kurczaka
- kawałki z kurczaka np.filety
- puszka pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- kawałek około 2-3 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
- 1 świeże/sproszkowane zielone chili ( ja dodałam sproszkowane )
- łyżka oleju do smażenia
- świeża kolendra do posypania
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ryż do podania
Soczewicę wypłukałam zimną wodą.
Przełożyłam ją do garnka i zalałam bulionem.
Zagotowałam, przykryłam i gotowałam na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Odstawiłam.
W rondlu rozgrzałam olej i przez dwie minuty smażyłam nasiona kminku.
Jeśli macie w swoich zapasach możecie na tym etapie dodać 2 liście curry.
Dorzuciłam posiekaną cebulę, starte ząbki czosnku i starty imbir.
Wsypałam zmielony kminek i zmieloną kolendrę.
Posoliłam, dodałam sproszkowane chili,pastę curry i kurkumę.
Smażyłam wszystko przez około 5 minut.
Do przypraw włożyłam pokrojone kawałki piersi kurczaka.
Chwilkę je podsmażyłam, ale naprawdę krótko,żeby nie były suche.
Wlałam pomidory, przykryłam i gotowałam przez około 10-15 minut.
Dodałam soczewicę z bulionem i jeśli macie świeżą, posiekaną kolendrę.
Trzymałam na ogniu przez jakieś 10 minut, aż mięso zmięknie.
Można podawać z białym lub żółtym ryżem.
Smacznego!
2 komentarze:
curry zrobione, w calym domu cudownie pachnie przyprawami, a smak mniaaam... super przepis, potrawa dobrze rozgrzewa... takze polecam na chlodne zimowe wieczory :)
Bardzo smaczne, choć nie miałam wszystkich przypraw :) tylko soczewicę gotowałabym o połowę krócej, aby zostawić całe ziarenka :)
Prześlij komentarz