15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobą
pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka.
pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka.
Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których
na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład...
Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU)
Zapraszam do pieczenia;-)
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka płatków orkiszowych/płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 4-6 szt.suszonych śliwek
Rozdrobniłam migdały i orzechy.
Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika.
Odstawiłam je aby przestygły.
Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękkim masłem.
Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę.
Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Mieszałam aż składniki się połączyły.
Wsypywałam kolejno:
płatki orkiszowe
namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki
uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika
Wszystko dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Do jednej części dodałam kakao.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewał,
formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i
układałam na blasze.
Piekłam w temperaturze 180 stopni
przez około 15 minut.
Smacznego!
1 komentarz:
wygląda apetycznie. Bardzo smaczne ciasteczka
Prześlij komentarz