Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.
Danie to pochodzi z południowych Włoch.
Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.
Składniki:
- 1 lub 2 bakłażany
- oliwa
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 czerwona cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek bez pestek
- mała garść natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 2-3 łyżki octu ziołowego
- 4-5 dużych dojrzałych pomidorów
- opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,
aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.
Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.
Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.
Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki czosnku.
Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.
Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.
Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.
Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.
Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem,
z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.
Smacznego!
2 komentarze:
oczy by zjadły, ale niestety wiem jakby to się skończyło. jestem w ciąży... i mam węchowe uczulenie na sosy z pomidorami.:((
za to jak bym coś takiego przyrządziła, mąż pewnie zajadał by się aż by mu się uszy trzęsły :P
pozdrawiam i dodaje do obserwowanych :))
Ach te bakłażany i wszelkie dania z nimi duszone w najrozmaitszych wariacjach! Uwielbiam. Kaponata sycylijska bardzo mi się podoba i zapewne w tej wersji skusimy się na bakłażana w któryś jesienny wieczór.
Prześlij komentarz