czwartek, 10 listopada 2011

CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA


Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów.
Danie to pochodzi z południowych Włoch.
Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na zimno.




Składniki:
  • 1 lub 2 bakłażany
  • oliwa
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • mała garść natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki octu ziołowego
  • 4-5 dużych dojrzałych pomidorów
  • opcjonalnie 2 łyżki migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni

Bakłażana umyłam  i pokroiłam na spore kawałki,
aby nie wchłonął zbyt wiele oliwy.


Rozgrzałam solidną porcję oliwy na dużej patelni.
Wrzuciłam kawałki bakłażana, oregano i sól.


Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Kiedy bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki czosnku.



Kolejny krok to oliwki, kapary i ocet ziołowy.


Następnie wsypałam pokrojoną natkę pietruszki.


Kiedy ocet wyparuje dodałam pokrojone pomidory.


Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.
Posoliłam jeszcze i dodałam pieprz.


Podałam z kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem,
z dodatkiem oliwy,soli morskiej i natki pietruszki.



Smacznego!

2 komentarze:

AnnaR pisze...

oczy by zjadły, ale niestety wiem jakby to się skończyło. jestem w ciąży... i mam węchowe uczulenie na sosy z pomidorami.:((
za to jak bym coś takiego przyrządziła, mąż pewnie zajadał by się aż by mu się uszy trzęsły :P
pozdrawiam i dodaje do obserwowanych :))

Kinga pisze...

Ach te bakłażany i wszelkie dania z nimi duszone w najrozmaitszych wariacjach! Uwielbiam. Kaponata sycylijska bardzo mi się podoba i zapewne w tej wersji skusimy się na bakłażana w któryś jesienny wieczór.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...