Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną
wieprzowinę z tymi owocami w roli głównej.
Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem,
jakże innym od tradycyjnych gulaszy.
jakże innym od tradycyjnych gulaszy.
Główną bazą i podstawą
wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy.
wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy.
Składniki:
SOS:
- 12 śliwek węgierek
- 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego)
- 3-4 łyżeczki sosu sojowego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 500g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- odrobina mąki
Zacznijmy od sosu.
Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę.
Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki.
Smażyłam,aż się zarumienią.
Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut.
Rewelacja! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz