Dawno już nie jadłam duszonych żołądków.
Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła.
Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak.
Wyszły pyszne!
Składniki:
- żołądki indycze
- 3 szt.cebuli
- łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki pasty z pomidorów
- liście laurowe
- ziele angielskie
- olej
Żołądki dokładnie umyłam.
Obgotowałam je przez około 50 minut,
dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Wylałam wodę i ponownie je obgotowałam.
Czym dłużej tym będą miększe.
Następnie pokroiłam je na plasterki.
Można w kostkę jak wolicie.
Przyprawiłam przyprawami.
Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę,
dorzucając do niej pod koniec smażenia starty czosnek.
Wymieszałam ją z żołądkami.
Wlałam pastę pomidorową,trochę oleju
i podlałam wszystko wodą.
Podsmażyłam słodką i ostrą czerwoną paprykę.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
około 1-1,5 godziny.Co jakiś czas mieszałam i podlewałam wodą.
Smacznego!
9 komentarzy:
zabieram się za to- zobaczymy co wyjdzie?
Własnie robię potrawę zobaczymy co wyjdzie.
Własnie przygotowuje potrawę według Twojego przepisu,zobazymy co mi z tego wyjdzie :-)
duszku..ile ma być tych żołądków? Wiesia
Wiesiu ile chcesz...6-8 szt.Zależy jak liczna jest liczba głodomorów;-)
Mariusz wiektochceznać jak wyszła potrawa? Polecasz przepis?
właśnie zrobiłem, wyszło bardzo smaczne, zrobiłem to trochę inaczej:
gotowałem żołądki około 80 minut ( do miękkości 7 żołądków), następnie podsmażyłem cebulkę z papryką czerwoną(cała papryka + 4 cebule), wszystko doprawiłem, następnie pokroiłem żołądki i dodałem do warzyw wraz z pastą pomidorową i zalałem około 100ml wody, wszystko pod przykrywką smażyłem jeszcze przez 30 minut.
Szkoda je tak długo gotować!
Obgotować, pokroić i dłużej dusić, do miękkości; wtedy oddają smak do sosu, a nie w kanał...
...zrobiłam jak Anonimowy...wyszło super
Prześlij komentarz