wtorek, 22 listopada 2011

DUSZONE ŻOŁĄDKI INDYCZE Z CEBULĄ


Dawno już nie jadłam duszonych żołądków.
Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła.
Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak.
Wyszły pyszne!

Składniki:
  • żołądki indycze
  • 3 szt.cebuli
  • łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki pasty z pomidorów
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
Żołądki dokładnie umyłam.


Obgotowałam je przez około 50 minut,
dodając ziele angielskie i liście laurowe.
Wylałam wodę i ponownie je obgotowałam.
Czym dłużej tym będą miększe.


Następnie pokroiłam je na plasterki.
Można w kostkę jak wolicie.
Przyprawiłam przyprawami.


Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę,
dorzucając do niej pod koniec smażenia starty czosnek.


Wymieszałam ją z żołądkami.


Wlałam pastę pomidorową,trochę oleju
 i podlałam wszystko wodą.


Podsmażyłam słodką i ostrą czerwoną paprykę.


Wymieszałam wszystkie składniki.


Dusiłam je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
około 1-1,5 godziny.Co jakiś czas mieszałam i podlewałam wodą.

Smacznego!

   

9 komentarzy:

Anonimowy pisze...

zabieram się za to- zobaczymy co wyjdzie?

Unknown pisze...

Własnie robię potrawę zobaczymy co wyjdzie.

Unknown pisze...

Własnie przygotowuje potrawę według Twojego przepisu,zobazymy co mi z tego wyjdzie :-)

Anonimowy pisze...

duszku..ile ma być tych żołądków? Wiesia

Przepisy Igusi pisze...

Wiesiu ile chcesz...6-8 szt.Zależy jak liczna jest liczba głodomorów;-)

Anonimowy pisze...

Mariusz wiektochceznać jak wyszła potrawa? Polecasz przepis?

Anonimowy pisze...

właśnie zrobiłem, wyszło bardzo smaczne, zrobiłem to trochę inaczej:
gotowałem żołądki około 80 minut ( do miękkości 7 żołądków), następnie podsmażyłem cebulkę z papryką czerwoną(cała papryka + 4 cebule), wszystko doprawiłem, następnie pokroiłem żołądki i dodałem do warzyw wraz z pastą pomidorową i zalałem około 100ml wody, wszystko pod przykrywką smażyłem jeszcze przez 30 minut.

marsa pisze...

Szkoda je tak długo gotować!
Obgotować, pokroić i dłużej dusić, do miękkości; wtedy oddają smak do sosu, a nie w kanał...

nana pisze...

...zrobiłam jak Anonimowy...wyszło super

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...