To spaghetti trzeba spróbować i już!
Sos podobny jest do pesto plus pomidory.
Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech.
Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory.Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:
- 500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli
- 150 g migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 4 garście listków świeżej bazylii
- 150 g parmezanu
- 600 g pomidorów
- 150 g migdałów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
Zacznijmy od migdałów.
Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.
Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:
Bazylię
Uprażone migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,
ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,
że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.
Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się makaron ;-)
Szybko,zdrowo i pysznie!
Smacznego!
1 komentarz:
Ciekawy sos, a jeśli z tradycją, to wart wypróbowania!
Prześlij komentarz