wtorek, 15 listopada 2011

SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ



To spaghetti trzeba spróbować i już!
Sos podobny jest do pesto plus pomidory.
Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech.
Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory.Czego trzeba więcej?! ;-)


Składniki:
  • 500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli
  • 150 g migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 garście listków świeżej bazylii
  • 150 g parmezanu
  • 600 g pomidorów
  • 150 g migdałów
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

Zacznijmy od migdałów.
Można użyć w łupinach lub bez.


Rozdrobniłam je.
Można tłuczkiem lub w malakserze.


Uprażyłam  na patelni bez tłuszczu.


Bazylię umyłam.


I kolejno dorzucałam do miksera:

Bazylię


Uprażone migdały 


Czosnek 


Parmezan


Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.


Wszystko zmieliłam.


Ugotowałam al dente makaron.


Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.


I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.


Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.


I wszystko razem wymieszałam.


Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,
ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,
że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.
Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się makaron ;-)
Szybko,zdrowo i pysznie!
Smacznego!



1 komentarz:

Kinga pisze...

Ciekawy sos, a jeśli z tradycją, to wart wypróbowania!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...