Proponuję dziś pyszne,chrupiące,
cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami.
Składniki:
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 2-3 szt. jabłek
- 10 szt. suszonych śliwek
- garść rodzynek koktajlowych
- garść orzechów włoskich/laskowych
- płaska łyżka cynamonu
- 3-5 szt. goździków
- łyżka miodu
- białko
- gorzka czekolada do posypania
Jabłka umyłam,obrałam ze skórki.
Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki.
Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną.
Pokroiłam suszone śliwki.
Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek.
Dodałam posiekane drobno orzechy.
I łyżkę miodu.
Wszystko wymieszałam,dusiłam
i w miarę potrzeby podlewałam wodą.
Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części.
Na każdą część nakładałam farsz.
Zawijałam i formowałam ciasteczka.
Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka.
Posypałam cukrem.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut
i piekłam w temperaturze 180 stopni.
Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą.
3 komentarze:
pyszne to ciasteczkowe nadzienie!
pyszności. Uwielbiam ciasto francuskie :)
Kocham.. te nadziane :)
Prześlij komentarz