poniedziałek, 28 listopada 2011

CIASTECZKA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Proponuję dziś pyszne,chrupiące,
cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 2-3 szt. jabłek
  • 10 szt. suszonych śliwek
  • garść rodzynek koktajlowych
  • garść orzechów włoskich/laskowych
  • płaska łyżka cynamonu
  • 3-5 szt. goździków
  • łyżka miodu
  • białko
  • gorzka czekolada do posypania


Jabłka umyłam,obrałam ze skórki.


Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki.
Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną.


Pokroiłam suszone śliwki.


Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek.


Dodałam posiekane drobno orzechy.


I łyżkę miodu.


Wszystko wymieszałam,dusiłam
 i w miarę potrzeby podlewałam wodą.


Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części.


Na każdą część nakładałam farsz.


Zawijałam i formowałam ciasteczka. 

  

 

Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka.
Posypałam cukrem.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut
 i piekłam w temperaturze 180 stopni.

Posypałam ciasteczka startą gorzką czekoladą.



Smacznego!

3 komentarze:

asieja pisze...

pyszne to ciasteczkowe nadzienie!

"moje pasje" pisze...

pyszności. Uwielbiam ciasto francuskie :)

Sue pisze...

Kocham.. te nadziane :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...