Bustrengo
to boloński deser, który pieką Włosi na dogasającym żarze po przygotowaniu obiadu.
To wyśmienite i wilgotne ciasto przypomina trochę angielski pudding.
Jest bardzo sycące za sprawą suszonych fig, rodzynek i miodu.
Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,
ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-)
Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem.
Polecam!
Składniki: Na około 8-10 porcji
- 100 g kaszy kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej-przesianej
- 100 g bułki tartej
- 100 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 3 jaja
- 100 g płynnego miodu
- 50 ml oliwy
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 500 g twardych jabłek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórka z 2 pomarańczy
- skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania formy
Zacznijmy od suchych składników.
Składniki wymieszałam.
Masy połączyłam ze sobą.
Dodałam cynamon i sól.
Łyżką wymieszałam masę i wlałam
do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm.
Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika
i piekłam około 50 minut.
Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki.
Ale równie pysznie smakuje na zimno.
Smacznego!
3 komentarze:
wygląda fantastycznie i takie soczyste, musi być pyszne
Prezentuje się świetnie jestem ciekawa smaku:)
Bardzo dobre ciasto, wilgotne i aromatyczne. Co prawda podrasowałam je łyżeczką proszku do pieczenia. Miałam mało kaszy kukurydzianej i dodałam pół szklanki płatków owsianych, a zamiast fig użyłam moreli, ale efekt naprawdę niezły. Dziękuję za przepis. :)
Prześlij komentarz