Kebab jest potrawą kuchni orientalnej.
Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej.
Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy.
Składniki mięso:
- piersi z indyka/kurczaka
- curry
- kurkuma
- imbir
- czosnek
- ostra czerwona papryka
- pieprz,sól
- oregano
- oliwa
Salsa z bakłażana:
- 1 szt.bakłażanu
- 1/2 małej cukini
- puszka czerwonej fasoli
- czerwona świeża papryka
- 1 szt.cebuli
- pasta pomidorowa
- czosnek
- sól,pieprz
- oliwa
Składniki sos:
- jogurt grecki
- 2-3 szt.ogórka kiszonego
- 2-3 ząbki czosnku
- świeży koperek
- kawałek sera feta
Pokroiłam drobno cebulę,paprykę,bakłażana i cukinię.
Warzywa podsmażyłam na patelni.
Przełożyłam je do garnka,dodałam fasolę i sos pomidorowy.
Doprawiłam solą,czosnkiem i pieprzem.
Dusiłam aż warzywa zmiękną.
Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki.
Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i
odstawiłam na około godzinę do lodówki.
Podsmażyłam je na oliwie na patelni.
Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy.
Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos.
Do miseczki wlałam jogurt.
Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku,
fetę i świeży koperek.
Wszystko zmiksowałam.
Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą.
Polałam sosem i pyszne danie gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz