Danie z kuchni indyjskiej.
Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna.
Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni.
Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych
upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw
stworzymy wyjątkowe potrawy.
Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora.
Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna.
Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę.
Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Składniki:
- 1 szt. małego kalafiora
- 2 szt. ziemniaków
- 1szt.małej marchewki
- 1 szt.cebuli
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 1/4 kubka bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki zmielonej kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- sól,czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
Do garnka po wrzucałam:
Rozdrobnionego kalafiora
Pokrojoną marchewkę
Pokrojone ziemniaki
Posiekaną cebulę
Wlałam olej i pół szklanki wody.
Doprowadziłam do wrzenia.
Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz i
gotowałam około 10 minut.
Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru.
Następnie wsypałam pozostałe przyprawy.
Dokładnie wymieszałam i gotowałam około 3-5 minuty.
Wlałam bulion
Przykryłam i gotowałam około 20 minut.
Ugotowane warzywa zmiksowałam.
Dodałam jogurt
Zupę wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Podajemy ją przybraną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Czujecie już ten zapach??
Smacznego!
Polecam inne zupy krem:
2 komentarze:
na pierwszy rzut oka myślałam, że to z dyni ;)
Pyszna jest ta zupa :). Dziś robię ponownie na obiad
Prześlij komentarz