Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków.
Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami.
Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego.
Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną.
Składniki:
Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego.
Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną.
Składniki:
- 2 duże pory ( białe i jasno zielone części)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1-1,5 litra bulionu
- 1-2 łyżki oliwy extra vergine
- 40 g masła
- opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego
- sól
- biały pieprz
- słodka wędzona papryka
Do podania:
- grzanki czosnkowe
- śmietanka 12%
- słodka wędzona papryka
Pora dokładnie umyłam.
Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.
Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki.
Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.
Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki.
W garnku rozgrzałam masło.
Wrzuciłam pokrojoną cebulę.
Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty.
Dodałam do niej pozostałe warzywa.
Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe.
Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły.
Wlałam bulion.
Zagotowałam.
Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Doprawiłam zupę.
Wyjęłam ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.
Wyjęłam ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.
Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony.
Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak.
Bagietkę pokroiłam w małą kostkę.
Podpiekłam na suchej patelni.
Skropiłam grzanki oliwą z oliwek.
Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką.
Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek.
Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami.
Smacznego!
Polecam inne zupy krem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz