sobota, 26 marca 2016

DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE


  




Smak upieczonego 
domowego chleba na zakwasie 
jest niepowtarzalny.
Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej.
Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1.
Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak.
Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny.
Polecam!


Przepis na zakwas:

  • 1/4 szklanki mąki żytniej 
  • 1/4 szklanki wody przegotowanej

Wymieszać w słoiku litrowym.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Wieczorem zamieszać i przykryć zakwas gazą.

Drugi dzień: dodać 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki wody i wieczorem zamieszać.
Trzeci i czwarty dzień:Rano zamieszać zakwas i dodać po 1/4 szklanki mąki i wody.

Piątego dnia mając już najważniejszy składnik czyli zakwas,
 można zabrać się za wypiekanie chleba.



Składniki:
  • Cały aktywny zakwas
  • 1 kg. mąki żytniej 
  • 0,5 kg. mąki pszennej chlebowej
Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą.
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 6 łyżek otrąb pszennych / owsianych /żytnich
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek ziaren dyni
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek słonecznika
  • 6 szklanek letniej wody
Ziarna dodać można wedle gustu.


Mąkę przesiałam do dużej miski.


Dodałam  ziarna siemienia lnianego i sól. 




Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas.




 Wlałam wodę.




Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto.




Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski.
  Odłożyłam ilość około 1/2 słoiczka po dżemie zakwasu do następnego pieczenia chleba 
i schowałam do lodówki w dużym słoiku.

Można wykorzystać część zakwasu a pozostałą część schować do lodówki i
 wykorzystać do kolejnego wypieku.
Powinno się go wtedy dokarmić raz na tydzień 1-2 łyżkami mąki żytniej. 

Blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przełożyłam do nich ciasto.
Mokrymi rękoma lub łyżką moczoną w wodzie i wyrównałam wierzch.




Formy przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na noc.
Tak naprawdę to w zależności od temperatury i zakwasu zależy ile czasu chleb będzie rósł. 
Po 3-4 godzinach też uzyskuje pożądaną wysokość. 
Ciasto powinno urosnąć na całą wysokość foremki.

Wstawiłam chleb do nagrzanego do 240 stopni piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni.
Piekłam przez około 60 minut.
W trakcie pieczenia można skropić chleb zimną wodą, 
lub zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.
Skórka będzie wtedy miększa.
Polecam wstawienie na dół do piekarnika blaszkę z gorącą wodą.
 Piekarnik spryskałam wodą  (spryskiwaczem takim do kwiatków).

Smacznego!





Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...