Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach.
Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek.
Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji.
Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek.
Powinny mieć maślany smak i aromat.
Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty.
Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował,
że ciasteczka znikają w oka mgnieniu.
Składniki na około 70 ciasteczek:
Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji.
Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek.
Powinny mieć maślany smak i aromat.
Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty.
Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował,
że ciasteczka znikają w oka mgnieniu.
Składniki na około 70 ciasteczek:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła (nie margaryny)
- 2 żółtka
- 2 łyżki 12 % kwaśnej śmietany (zimna z lodówki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
- parę kropli zapachu waniliowego
- domowe powidła śliwkowe
- cukier puder do opruszenia
Mąkę wysypałam na blat.
Dodałam zimne masło i szybko posiekałam je nożem.
Wsypałam cukier puder i
cukier wanilinowy.
Następnie dodałam żółtka
śmietanę i zapach waniliowy.
Posiekałam wszystko nożem
i zagniotłam składniki w jednolitą kulę.
Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki.
Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą.
Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości.
śmietanę i zapach waniliowy.
Posiekałam wszystko nożem
i zagniotłam składniki w jednolitą kulę.
Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki.
Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą.
Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości.
Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia.
Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczka cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam również:
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz