Niezastąpione w naszej diecie!
Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia.
Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,
nie pokruszonych ziaren jęczmienia.
nie pokruszonych ziaren jęczmienia.
To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie
ziaren,
produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową.
produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową.
Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany,
dostarczające organizmowi energii.
dostarczające organizmowi energii.
Z tego względu według dietetyków stanowią podstawę
tzw. piramidy żywieniowej
i powinny być spożywane nawet codziennie.
Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy
naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w nim także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia).
Ta cudowna kasza ma największą zawartość witaminy K.
Przyczynia się również do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu.
Dziś polecam połączenie pęczaku ze świeżymi warzywami.
Można również dodać mięso np.łopatkę.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania)
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- kawałek białej części pora
- 1 marchewka
- 4-6 szt. pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 l bulionu
- Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa.
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zacznijmy od naszej królowej kaszy.
Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie.
Będzie się wówczas krócej gotować.
Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodałam plasterki pora i starty czosnek.
Lekko posoliłam.
Następnie wrzuciłam plasterki marchewki
i kawałki czerwonej papryki.
Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.
Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.
Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu.
Podsmażyłam je przez około 10 minut.
Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.
Teraz etap mięsny.
Pokroiłam w większą kostkę mięso.
Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju.
Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około
30 minut aż mięso zmiękło.
Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miekkości.
W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.
Pięknie napęczniał ;-)
Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą.
Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.
Smacznego!
Jeśli lubicie kaszę to polecam:
2 komentarze:
Rewelacyjny przepis (tyle że my dajemy mięso mielone)
pyszota
Smaczne dania, godne polecenia:)
Prześlij komentarz