wtorek, 25 marca 2014

KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI



Kasze są pożywne i zdrowe!
Niezastąpione w naszej diecie!
Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia.
Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,
 nie pokruszonych ziaren jęczmienia. 
To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, 
produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową. 


Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, 
dostarczające organizmowi energii. 
Z tego względu według dietetyków stanowią podstawę tzw. piramidy żywieniowej 
i powinny być spożywane nawet codziennie. 
Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w nim także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia).
Ta cudowna kasza ma największą zawartość witaminy K.
  Przyczynia się również do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu.


Dziś polecam połączenie pęczaku ze świeżymi warzywami.
Można również dodać mięso np.łopatkę.
Danie jest sycące, zdrowe, pełne warzyw ze wspaniałymi dużymi ziarnami kaszy. 


Składniki:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej, gulaszowego z indyka lub innego ulubionego
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania)
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 marchewka
  • 4-6 szt. pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 l bulionu
  • Przyprawy : 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, po łyżeczce: tymianku, oregano, estragonu, bazylii, chili pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej  papryki, młotkowanego pieprzu z kolendrą, sól morska ziołowa.
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

 Zacznijmy od naszej królowej kaszy.
Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie.
Będzie się wówczas krócej gotować.


Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodałam plasterki pora i starty czosnek.
Lekko posoliłam.



 Następnie wrzuciłam plasterki marchewki



 i kawałki czerwonej papryki.


 Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki pieczarki.


Kolej na kawałki cukinii i bakłażana.



Wsypałam przyprawy i wlałam szklankę bulionu. 
 

 Podsmażyłam je przez około 10 minut.
Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.

Teraz etap mięsny.
Pokroiłam w większą kostkę mięso.
 

Podsmażyłam je w niewielkiej ilości oleju.
Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i słodką paprykę.
 

Zmniejszyłam ogień, wlałam bulion i gotowałam przez około 
30 minut aż mięso zmiękło.
Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miekkości.
W razie potrzeby można dolewać wodę lub bulion.


Pięknie napęczniał ;-)


Teraz wystarczy wymieszać warzywa z kaszą.
Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem.


Smacznego! 

 


Jeśli lubicie kaszę to polecam:



TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY


KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR


SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO

  
 BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG

  
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS




2 komentarze:

Maciej Nierzwicki pisze...

Rewelacyjny przepis (tyle że my dajemy mięso mielone)
pyszota

Inga pisze...

Smaczne dania, godne polecenia:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...