środa, 12 października 2011

DYNIA MARYNOWANA



Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-)
Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie 
mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole.
Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami
o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.

No to zatrzymujemy...

Składniki:
  • około 4 kg.dyni
  • 1,5 kg. cukru
  • 1 litr octu
  • 3 litry wody
  • około 15 szt.goździków



Obrałam dynię i pokroiłam ją na wąskie kawałki,


a później na mniejsze cząsteczki.


Do garnka wlałam wodę, ocet.
Wsypałam cukier i goździki.


Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię.


Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła.
Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca.
Ja gotowałam około 10 minut.

Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i
zalewałam zalewą w której się gotowała.
Goździki odcedziłam,ponieważ powodują one,
że dynia w słoikach ciemnieje.

Ustawiałam je do góry nogami,aż wystygły.


Dynia marynowana  idealnie pasuje do mięs,wędlin
 a także jako samodzielna przystawka.



SMACZNEGO!

A jeśli lubicie dynię to zapraszam na inne dania:

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM

KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM

LECZO WEGETARIAŃSKIE

 PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

ZUPA Z DYNI NA MLEKU

4 komentarze:

studioorchidea pisze...

Mam pytanie, ale 4 kg po obraniu, czy 4kg calej dyni ze skorkami,pestkami itd ??

Przepisy Igusi pisze...

Po obraniu.Pozdrawiam i powodzenia;-)

Anonimowy pisze...

sprubuje tego przepisu mam olbrzmia dynie ha ha zobacze co z tego wyjdzie

Izabela pisze...

Zrobiłam dynię według twojego przepisu i już nie mogę sie doczekać spróbowania;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...