czwartek, 20 października 2011

TARTA Z JABŁKAMI



Tarta z jabłkami wyszła krucha,
pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.  




Składniki:

Ciasto
  • 25 dag mąki
  • 14 dag masła + około łyżeczki do formy
  • szczypta soli
  • kilka łyżek zimnej wody

Nadzienie
  • 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • niepełna szklanka śmietany
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do pospania

Zaczynamy od ciasta.


Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli
i paroma łyżkami wody.


Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.


Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
28-30 cm masłem 
i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem
 i wstawiłam ponownie do lodówki.


W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
Ułożyłam je koliście na cieście.


W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem. 


i śmietanką.


Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.


Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,
dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.



Po wystygnięciu posypałam tartę cukrem pudrem.



Smacznego!

6 komentarzy:

gin pisze...

Świetnie wygląda. Nie spotkałam się jeszcze z tak poukładanymi jabłkami - robią wrażenie :)

"moje pasje" pisze...

wygląda niesamowicie...

Anonimowy pisze...

Tarta wyszła wspaniała i zniknęła w mgnieniu oka :) Dziękuję za przepis!

Anonimowy pisze...

tarta przepyszna :) szybko się robi a jeszcze szybciej znika, polecam :)

Anonimowy pisze...

Ile % śmietana??

Przepisy Igusi pisze...

18% albo 12%

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...