Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki...
to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego.
Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów.
Najczęściej występują w wersji na słodko.
I taką też Wam polecam.
Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje.
Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko
nadzienia z budyniu i jabłka.
Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą,
śliwkami lub brzoskwiniami.
(Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- jabłko
- budyń waniliowy
- cynamon
- cukier brązowy
- jajko
- cukier puder do posypania
W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji.
Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty.
Nakładałam na część budyń a
na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka.
Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem.
Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół.
Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem.
Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka.
Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym.
Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika.
Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem
i startą gorzką czekoladą.
Polecam gorąco!
Smacznego!
1 komentarz:
lubię takie ciasto francuskie! z jabłuszkami jeszcze nie robiłam, ale z czekoladą tak:)
Prześlij komentarz