czwartek, 27 października 2011

CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM


Kochani jeśli niespodziewanie wproszą się Wam goście, a w lodówce pustki...
to warto mieć w niej paczkę ciasta francuskiego.

Nadzienia do niego zależą od pomysłowości i posiadanych produktów.
Najczęściej występują w wersji na słodko.
I taką też Wam polecam.
Naprawdę bardzo łatwo i szybko się je przygotowywuje.
Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko
nadzienia z budyniu i jabłka.
Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą,
śliwkami lub brzoskwiniami.
(Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-)



Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • jabłko
  • budyń waniliowy
  • cynamon
  • cukier brązowy
  • jajko
  • cukier puder do posypania

W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji.


Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkowałam i pokroiłam na kwadraty.
Nakładałam na część budyń a
na resztę cienkie,pokrojone kawałki jabłka.
Posypałam je cynamonem i brązowym cukrem.


Następnie zawijałam ciasto w rożki, bądź składam na pół.
Ciasto bardzo dobrze zlepia się widelcem.
Roztrzepałam w miseczce jajko i posmarowałam nim ciasteczka.
Posypałam je jeszcze z wierzchu cukrem trzcinowym.



Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika.
Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem
i startą gorzką czekoladą.
Polecam gorąco!
 Smacznego!

 

1 komentarz:

Duś pisze...

lubię takie ciasto francuskie! z jabłuszkami jeszcze nie robiłam, ale z czekoladą tak:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...