Zupa zacierkowa, taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.
Składniki:
- por
- kawałek selera
- marchew
- pietruszka
- 2-3 szt.skrzydełek kurzych
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 łyżki zacierki makaronowej
- parę plasterków boczku wędzonego
- majeranek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól,pieprz
Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler,
por,liście laurowe i ziele angielskie.
Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.
Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy.
Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka
i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Następnie zacierki.
Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem.
Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek
i pod koniec gotowania dodałam go do zupy.
I zupka zacierkowa gotowa.
Smacznego!
1 komentarz:
Jestem początkującą kuchareczką! Uwielbiam gotować! Zwłaszcza,że jestem żoną i mamą od 2 lat! Moja córeczka uwielbia każdą zupkę jaką jej zrobie! A ta zacierkowa- jejku jaaaka pyszna! Dodam,że mój Mąż był pod wrażeniem! Powiedział,że nigdy takiej nie jadł! Kolejny przepis z Pani bloga sprawdził się! Cud Miód!
Prześlij komentarz