Nadzienia do pierogów są przeróżne.
I bez względu na ich zawartość,
nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła.
Faszerowałam je już:
Dziś ponownie zagościły na moim stole ( i ... w zamrażalce;-))
Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi!
Mięso,kapusta i grzyby ;-)
Składniki:
- ugotowane mięso
- kapusta kiszona
- grzyby suszone / ewentualnie pieczarki
- cebula
- szklanka rosołu
- gotowana marchewka
- sól,pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki
- łyżka miękkiego masła
- gorąca woda
- szczypta soli
Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów.
Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu.
Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka
i mięso wołowe na rosół.
Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek.
Zmieliłam je
Podsmażyłam pokrojoną cebulę
Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i
dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut.
Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa.
Jak również pokrojone drobno grzyby
i podsmażoną cebulę.
Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu
i dokładnie wymieszałam.
Teraz ciasto na pierogi.
Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli
i ugniatałam dolewając gorącej wody.
Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła i
nadziewałam farszem.
Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy,
aż pierogi wypłynęły na powierzchnię wody.
Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakują
podsmażone na patelni na smalcu ze skwarkami i cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz