Paella jest potrawą hiszpańską.
Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera.
Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu.
Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie...
ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i
bawić się smakami i składnikami.
Smakowała wybornie ...a przecież o to chodzi - prawda?;)
Składniki:
- 1 kg krewetek
- mieszanka owoców morza
- kawałek filetu z mintaja
- pierś kurczaka
- 2 szt.cebuli
- mrożony groszek
- 4 ząbki czosnku
- około 0,5 l.bulionu
- ryż
- szklanka pasty pomidorowej
- czerwona słodka i ostra papryka
- 3 łyżki sosu rybnego
- oliwa z oliwek
- kurkuma
- curry
- sól,pieprz
Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni.
To samo zrobiłam z cebulą.
Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki.
Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku.
Następnie pokrojoną nas kawałki rybę.
zielony groszek
mieszankę owoców morza
Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka.
Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym.
Następnie goście główni-czyli krewetki.
Zostały obrane
i potraktowane jako następny składnik paelli.
Dosypałam ryż, dolałam bulion,
sos pomidorowy i przyprawiłam przyprawami:
solą,pieprzem,curry,kurkumą (szafranu niestety nie posiadałam)
Mieszałam i smażyłam na małym ogniu,aż ryż nabrał miękkości.
Pachniało w całym mieszkaniu! ;-)
Połączenie tylu smaków i składników stanowiło ucztę
dla oczu,duszy i podniebienia;)
Smacznego!
2 komentarze:
paelle uwielbiam i to wlasnie taka mieszana,ale z Twojego przepisu wynika,ze rybe troche za wczesnie dalas,wproponuje nastepnym razem pod sam koniec ja dac,podobnie z krewetkami,bo przed te dlugosc duszenia sie ryzu i rybka i krewetki za dlugo byly.
Pozdrawiam :)
Pycha (mniam) :)
Zapraszam do siebie :)
Prześlij komentarz