Gofry,ach te gorące gofry!
Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.
Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej
z wakacjami,plażą i słońcem.
Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,owocami,
bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje.
Składniki: ( na około 8 gofrów )
- 25 g masła
- 250 g mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smarowania gofrownicy
- cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki
Do miski wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Wymieszałam oba składniki.
W garnuszku rozpuściłam masło, ostudziłam i wlałam do miski.
Wsypałam mąkę.
Proszek do pieczenia.
Wlałam jogurt.
Ubiłam białka z dodatkiem szczypty soli.
Wszystko delikatnie wymieszałam.
I ciasto na gofry gotowe.
Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;)
Posmarowałam kratki olejem.
I nakładałam na nie ciasto.
I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry.
Pozostało już tylko...
podawać je z dowolnym dodatkiem lub owocami i schrupać.
Smacznego!
2 komentarze:
dziękuje za przepis ale ja bym wolała dodać wody gazowanej lub sody i z polewą czekoladową zjeść .
Polewy można przyrządzać wedle gustów i smaków ;-))
Prześlij komentarz