Dziś miały być na obiad pieczone ziemniaki.
Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku
i posypane pachnącymi ziołami.
Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu...
Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu...
Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem.
Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji.
Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-)
Na pewno jest dużo możliwości...
Składniki:
- ziemniaki
- szpinak (najlepiej świeży)
- ser lazur
- ser parmezan
- 2 łyżki śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- kiełbasa / boczek wędzony
- oliwa z oliwek
Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości.
Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich.
Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek.
Dodałam do niego pokruszony ser lazur.
Dodałam śmietanę i pieprz.
Wymieszałam.
I sos szpinakowy gotowy.
I sos szpinakowy gotowy.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę-
można też plasterki wędzonego boczku.
Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską.
Posypałam je startym parmezanem
Można je trochę polać oliwką.
Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut
( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków )
i piekłam w temperaturze 220 stopni.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Polecam również
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
I WARZYWAMI
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
I WARZYWAMI
1 komentarz:
Super pomysł :)
Prześlij komentarz