niedziela, 30 października 2011

PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM


Pulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-)
Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami.
Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym.




Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka
  • 1 szt. cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szt. jajka
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • ok.5 łyżek mleka
  • sól,pieprz
  • ok.2-3 łyżek chrzanu
  • sporo świeżego koperku lub zielonej pietruszki
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki np.kukurydzianej
  • masło
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • bulion

Mięso zmieliłam.


Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam.
Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku.


Dodałam je do mięsa.


Wsypałam tartą bułkę.


Dodałam mleko i jajko.


Przyprawiłam solą,pieprzem i dokładnie wymieszałam.
Dosypałam do mięsa jeszcze trochę koperku lub zielonej pietruszki.


Formowałam z mięsa małe kuleczki.




Możecie od razu je gotować.
Ja jednak najpierw mięso trochę podsmażyłam.


Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,
liście laurowe i wlałam bulion.
Gotowałam pulpety około 20 minut i dodałam koperek.



Następnie chrzan.


Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam
mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna)


a następnie dolałam śmietanę.


Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów.


Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe.


Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną,
bądź wedle uznania z makaronem.
Smacznego!



12 komentarzy:

KORONKA pisze...

Akurat danie na dziś, dzięki :-)

Anonimowy pisze...

Igusia , robisz za ładne zdjęcia , nigdy nie lubiłem pulpecików aż tu nagle proszę , naleciało mnie na pulpeciki :)
pozdr.
arti

Anonimowy pisze...

aaaa i pozdrów króla lwa i przekaż że gdyby coś to my z Danielesem za tydzień w piątek mamy okienko
arti

Przepisy Igusi pisze...

Lew ryknął żebyście wpadali ;-) Co kolega Daniels lubi jeść najbardziej?:-)

Paulina pisze...

To będzie mój jutrzejszy obiad, właśnie wybieram się na zakupy spożywcze. Ach, jadłabym prosto ze zdjęcia! :)

Przepisy Igusi pisze...

Paulino smacznego:-)

Paulina pisze...

Dziękuję :) Obiad wyszedł bardzo smaczny, mój mąż nawet przekonał się do kaszy gryczanej dzięki takiemu połączeniu :) Przepis zdecydowanie trafia do mojej książki kucharskiej! Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Super przepis, robiłam dzisiaj na obiad, pierwszy raz klopsiki w białym sosie, super połączenie koperku i chrzanu, wyrazisty smak a to jest najważniejsze, podałam z ryżem gotowanym na mleku, wszystkim smakowało, pozdrawiam serdecznie :)

EWELINA

Anonimowy pisze...

powiedz mi bardzo proszę jaki bulion użyłaś?

Przepisy Igusi pisze...

Może być warzywny lub drobiowy.A nawet nie musisz go dodawać.Wystarczą przyprawy, chrzan i koperek.Pozdrawiam

agata pisze...

Przepyszne :) dziękuję za ten przepis!
To już trzeci z Pani bloga, który miałam okazję wypróbować.
Polecam wszystkim :) Życzę wszystkiego dobrego!

Przepisy Igusi pisze...

Bardzo dziękuję i zapraszam po kolejne przepisy😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...