Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU),
z tym,że dodajemy więcej składników.
I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.
Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i pyszne!
Składniki:
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5-7 sztuk. śliwek suszonych
- 2 jabłka
- 2 gruszki
Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny
z dwiema szklankami cukru,
połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.
Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam
około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.
Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek
i zmiksowałam je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.
dodałam dwie szklanki mąki
i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.
Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i
odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.
Następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek
i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą
i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
i piekłam w temp.180 stopni.
Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).
Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.
... zaparzyć aromatyczną kawę
i delektować się
tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!
2 komentarze:
Ciasto wygląda cudnie i z pewnością
tak smakuje . Pozdrawiam .
Właśnie dziś miałam zamiar robić to ciacho. Okazało się, że przepis który dostałam do znajomej gdzieś zapodziałam. Na szczęście trafiłam tutaj! Dzięki serdeczne za ten przepis! Pozdrawiam!
Prześlij komentarz