wtorek, 4 października 2011

CIASTO MEKSYKAŃSKIE





Ciasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU), 
z tym,że dodajemy więcej składników.
I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto.
Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i  pyszne!



Składniki:
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5-7 sztuk. śliwek suszonych
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki

Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny
 z dwiema szklankami cukru,
 połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.


Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam
około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.


Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek
 i zmiksowałam je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.


 dodałam dwie szklanki mąki
 i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.


Masę dokładnie wymieszałam.


Orzechy i śliwki pokroiłam na części.
Rodzynki zalałam na chwilę gorącą wodą i
odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.



  Następnie dodałam bakalie do masy.


Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii.


Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek


 i delikatnie wszystko wymieszałam.


Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą
 i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.


Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
 i piekłam w temp.180 stopni.
Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia. 


Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).
Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami.


... zaparzyć aromatyczną kawę
 i delektować się
tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)

Smacznego!


2 komentarze:

Renata pisze...

Ciasto wygląda cudnie i z pewnością
tak smakuje . Pozdrawiam .

kajka pisze...

Właśnie dziś miałam zamiar robić to ciacho. Okazało się, że przepis który dostałam do znajomej gdzieś zapodziałam. Na szczęście trafiłam tutaj! Dzięki serdeczne za ten przepis! Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...