niedziela, 24 października 2010

MURZYNEK CIASTO





Murzynek 
To pyszne ciasto zawsze wychodzi.
Czekoladowe i puszyste.
Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi.
Łatwe i szybkie w wykonaniu.
Polecam!


Składniki:
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )
  • szklanka wody lub mleka
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych ( niekoniecznie )
  • bakalie (opcjonalnie)

Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuszczam kostkę margaryny
 z dwiema szklankami cukru,
  szklanką wody lub mleka i 4-5 łyżkami kakao.
Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku.


Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki,
która będzie potrzebna na polewę.



Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajek
 i miksuję je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą,


dodając dwie szklanki mąki
 i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.





W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy,
kroję je drobno i wsypuję do masy.
Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych.
Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam.
Brytfankę smaruję masłem  i posypuję bułką tartą.
Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
 i piekę w temp.180 stopni.


Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki.
Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi
 a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą.
Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-)
Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi....
i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta,
które zawsze znika w zawrotnym tempie.
Pycha!




Polecam również pysznego


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...