Murzynek
To pyszne ciasto zawsze wychodzi.
Czekoladowe i puszyste.
Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi.
Łatwe i szybkie w wykonaniu.
Polecam!
- kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )
- szklanka wody lub mleka
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki powideł śliwkowych ( niekoniecznie )
- bakalie (opcjonalnie)
Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuszczam kostkę margaryny
z dwiema szklankami cukru,
szklanką wody lub mleka i 4-5 łyżkami kakao.
Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku.
Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki,
która będzie potrzebna na polewę.
Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajek
i miksuję je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą,
dodając dwie szklanki mąki
i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
W miseczce moczę płatki migdałowe, rodzynki,orzechy,
kroję je drobno i wsypuję do masy.
Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych.
Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam.
Brytfankę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut
i piekę w temp.180 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki.
Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi
a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą.
Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-)
Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi....
i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta,
które zawsze znika w zawrotnym tempie.
Pycha!
Polecam również pysznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz