Ile placków tyle przepisów...
Może ktoś z was skorzysta z mojego;-) Od czego zacząć?
Może od sosu...
I tak zależy co kto lubi ,ja wybrałam mięso gulaszowe z indyka.Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam.Drobno pokrojoną cebulę również podsmażyłam na patelni.Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam wodą.Na małym ogniu mięso się dusiło wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim,czosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Teraz placek:
- około 1kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szt.jajek
- 1 szt.cebuli
- majeranek
- sól,pieprz
- olej do smażenia
Starłam drobno ziemniaki ( ja odlewam wodę ,która się zbiera ) i starłam do środka cebulę.
Dodałam mąki ziemniaczanej i pszennej ale naprawdę mało
(to ma być placek z ziemniaków a nie z mąki), jajka,majeranek,sól i pieprz.
Usmażyłam je na oleju na patelni
Placki najlepiej smażyć przed samym podaniem, są wtedy chrupiące i ciepłe.
SMACZNEGO!
Zapraszam również na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz