Mule
to prosta i szybka potrawa, do której wykorzystujemy tylko zamknięte muszle.
Te owoce morza są bardzo bogate w nienasycony kwas Omega 3.
Przyrządzać należy tylko żywe,świeże małże,te w niedomkniętych muszlach
nie nadają się do spożycia. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa.
Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić.
Składniki:
- kilogram muli
- 250-300 ml białego wytrawnego wina ( w zależności od ilości muli)
- 1 szt.cebuli
- kawałek białej części pora
- 10 g masła (można więcej jeśli chcemy więcej sosu)
- pieprz biały/cytrynowy do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- listek laurowy
Dokładnie umyłam i wyszorowałam muszle.
Pokroiłam drobno cebulę i pora.
Zeszkliłam warzywa na maśle.
Można je trochę posolić.
Wlałam białe wino-doprowadziłam do wrzenia.
Wsypałam mule i gotowałam je przez około 5-6 minut
na dużym ogniu pod przykryciem.
Potrząsałam garnkiem i czekałam aż muszle się otworzą.
Po otwarciu należy zdjąć garnek z ognia.
Zbyt długie gotowanie spowoduje,że mule stwardnieją.
Jak tylko zaczną się otwierać wiadomo, że są gotowe.
Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów
dusić, marynować, zapiekać.
Pyszne są z pomidorami,makaronem,chilli.
Ten przepis jest szybki, prosty i pyszny.
W sosie można maczać grzanki! Pychota!
Smacznego!
Polecam również
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz