Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi,
ciastami, wędlinami i sałatkami.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce,
zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku.
Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.
Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast,
knedli - polecam przepis na
dań mięsnych
i na powidła.
W 100 g jest zaledwie 45 kcal.
Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.
Proponuję pyszne,
kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem.
A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem
Składniki:
- 0,5 - 1 kg śliwek węgierek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki masła
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki zmielonych migdałów ( opcjonalnie )
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
i pokrojone, zimne masło.
Wymieszałam składniki.
Ugniecione ciasto,
podzieliłam na dwie części.
Włożyłam je na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.
Wyjęłam ciasto z lodówki.
Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm
wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.
Ułożyłam na nim śliwki.
Zmieliłam migdały.
Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki.
I jeszcze odrobina cynamonu.
Drugą połowę ciasta starłam na tarce.
Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.
Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem.
Wyszło pyszne!
Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!
Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.
Smacznego!
2 komentarze:
wygląda pysznie. Ja uwielbiam takie domowe ciasta i sama je robię czasami.
Piekłam, pyszne jest :)
Prześlij komentarz