czwartek, 13 października 2011

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI






Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi,
ciastami, wędlinami i sałatkami.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemno fioletowej skórce,
zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku.
 Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki.
 Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast,
knedli - polecam przepis na



dań mięsnych



 i na powidła.




W 100 g jest zaledwie 45 kcal.

Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.
Proponuję pyszne,

kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem.

A jeśli smakuje Wam te kruche ciasto... możecie spróbować je zrobić z rabarbarem





Składniki:
  • 0,5 - 1 kg śliwek węgierek
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5  kostki masła
  • 4 żółtka
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki zmielonych migdałów  ( opcjonalnie )
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.


Wsypałam cukier.


Dodałam żółtka.


i pokrojone, zimne masło.


Wymieszałam składniki.


Ugniecione ciasto,
podzieliłam na dwie części.



Włożyłam je na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.



Wyjęłam ciasto z lodówki.
Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm
wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.


Ułożyłam na nim śliwki.



Zmieliłam migdały.


Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki.


I jeszcze odrobina cynamonu.


Drugą połowę ciasta starłam na tarce.



Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. 


Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem.


Wyszło pyszne!
Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!
Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.
Smacznego!




2 komentarze:

Ania pisze...

wygląda pysznie. Ja uwielbiam takie domowe ciasta i sama je robię czasami.

Anonimowy pisze...

Piekłam, pyszne jest :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...