Rabarbar jest moim odkryciem tego lata.
Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu.
A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny.
Polecam również z rabarbarem:
A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami
Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem.
Składniki:
- 6-8 łodyg rabarbaru
- 250g konfitury truskawkowej
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przesiałam mąkę.
Dodałam proszek do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Wbiłam żółtka.
Następny składnik to miękka, pokrojona margaryna.
Zagniotłam ciasto.
Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut do lodówki.
Rabarbar umyłam, odkroiłam twarde końce i pokroiłam na kawałki.
Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam.
Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru.
Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem
i posypałam bułką tartą.
Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki.
Wylepiłam nim blachę.
Wyłożyłam na nie rabarbar.
Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Gdy wystygło, posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
3 komentarze:
Przepis prosty, szybki w wykonaniu a efekt? Bardzo puszny wypiek :-) Polecam.
Wreszcie udało mi się zrobić takie ciasto, jak w cukierni :)
Tylko jedno ale - dodatkowa szklanka mąki jest bardzo wskazana, bo przy 1,5 kostki margaryny (375 g) ciasto zbyt się rozłazi.
Adamie, można dodac 1 kostkę margaryny.Wystarczy w zupelnosci.Albo masz rację podsypac wiecej mąki.Cieszę się,że ci wyszło i smakowalo.Pozdrawiam
Prześlij komentarz