Rabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany w ogródkach przydomowych.
Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą.
Sezon rabarbarowy w naszym kraju trwa niestety bardzo krótko.
Korzystajmy więc z tego warzywa... tak warzywa, zazwyczaj myślimy o rabarbarze jak o owocu
(tak też bywa klasyfikowany w książkach kucharskich: razem z owocami),
jednak w rzeczywistości jest to warzywo z rodziny rdestowatych.
Dziś polecam pierś z indyka z sosem rabarbarowym.
Składniki na sos:
• 4-5 łodyg rabarbaru
• łyżka miodu
• łyżka miodu
• 1/4 szklanki cukru
• 4 łyżki octu balsamicznego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- pierś z indyka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka czerwona papryka
Rabarbar umyłam i odcięłam twardsze końce.
Pokroiłam go na około 1cm kawałki.
Włożyłam do garnka.
Wsypałam cukier.
Wlałam miód.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Smażyłam przez parę minut aż puścił sok i zmiękł.
Wlałam ocet balsamiczny i jeszcze przez chwilę dusiłam.
Usmażyłam pierś z indyka i pokroiłam ją na kawałki.
Polałam sosem mięso.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz