Młoda kapusta! Wreszcie;-)
Wiosna niesie ze sobą mnóstwo warzyw.
Młodych,świeżych, po które chętnie sięgamy
spragnieni ich po długiej zimie.
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- pęczek świeżego koperku
- cebula dymka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Kapustę obrałam z wierzchnich liści,umyłam i poszatkowałam.
Przełożyłam ją do garnka i podlałam niewielką ilością wody.
Dodałam pokrojoną dymkę.
Następnie pokrojony świeży koperek.
Wymieszałam i posoliłam.
Gotowałam około 15-20 minut.
Na patelni rozpuściłam masło i wsypałam mąkę.
Mieszałam aż składniki się połączą i zasmażka nabierze złocistego koloru.
Wlałam ją do kapusty i wymieszałam.
Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy.
Wlałam ocet winny.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę.
Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty
i grillowaną piersią z kurczaka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz