poniedziałek, 7 maja 2012

RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ








RABARBAR

Pewnie  kojarzy się Wam  z kompotem i dzieciństwem.
Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.


Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
 Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.
Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,
 potas, wapń, fosfor, magnez.
 Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego,
które mają właściwości odkażające.
Jest również cennym źródłem błonnika.
Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo,
którym można wzbogacić wiosenne menu.

Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są
młode, sprężyste i różowe łodygi.
Unikajcie pędów miękkich i popękanych.
Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne.
Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze.
Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.

Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.
Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.




Składniki:
  • 7-8 łodyg rabarbaru
  • kostka masła
  • 10 łyżek maślanki
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 5 jajek
  • szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Rabarbar umyłam i obrałam ze skórki.


Pokroiłam go ukośnie na małe kawałki.


Przełożyłam go do miski i posypałam około dwoma łyżkami cukru.



Do miski miksera włożyłam miękkie masło.
Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę.


Dosypałam cukier wanilinowy.


Wbiłam jajka.


Utarłam składniki na gładką masę.


Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.


Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.


Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,
aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.


Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.



Układałam na nim pokrojonego rabarbara.


Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.




Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem.



Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem.
Polecam!



Smacznego

4 komentarze:

Tygrysica pisze...

Uwielbiam rabarbar w każdej postaci. Super, że można już go wykorzystywać w kuchni.

Zen pisze...

Świeży rabarber już na ogródku więc pora zabrać się do pieczenia. Ja używam ten owoc bez cukru a na wierzch kruszonka. Smacznego.

Paulina pisze...

Wypróbowałam przepis, jest świetny! Ciasto z pewnością wykorzystam także do wypieków z innymi owocami. Wszystkim w domu bardzo smakowało :)

Anonimowy pisze...

Super! Wyszlo wilgotne i puszyste.didalam garsc mrozonych malin i budyn proszek do ciasta zeby nie bylo more od mrozonych owocow.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...