RABARBAR
Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem.
Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.
Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.
Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,
potas, wapń, fosfor, magnez.
Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego,
które mają właściwości odkażające.
Jest również cennym źródłem błonnika.
Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo,
którym można wzbogacić wiosenne menu.
Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są
młode, sprężyste i różowe łodygi.
Unikajcie pędów miękkich i popękanych.
Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne.
Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze.
Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.
Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.
Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.
Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem.
Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami.
drożdżowe ciasto z rabarbarem
Z czerwoną porzeczką
A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem
Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami.
drożdżowe ciasto z rabarbarem
Z czerwoną porzeczką
A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Rabarbar umyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam go ukośnie na małe kawałki.
Przełożyłam go do miski i posypałam około dwoma łyżkami cukru.
Do miski miksera włożyłam miękkie masło.
Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę.
Dosypałam cukier wanilinowy.
Wbiłam jajka.
Utarłam składniki na gładką masę.
Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.
Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.
Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,
aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Układałam na nim pokrojonego rabarbara.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem.
Smacznego
4 komentarze:
Uwielbiam rabarbar w każdej postaci. Super, że można już go wykorzystywać w kuchni.
Świeży rabarber już na ogródku więc pora zabrać się do pieczenia. Ja używam ten owoc bez cukru a na wierzch kruszonka. Smacznego.
Wypróbowałam przepis, jest świetny! Ciasto z pewnością wykorzystam także do wypieków z innymi owocami. Wszystkim w domu bardzo smakowało :)
Super! Wyszlo wilgotne i puszyste.didalam garsc mrozonych malin i budyn proszek do ciasta zeby nie bylo more od mrozonych owocow.
Prześlij komentarz