Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar.
Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki.
dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-)
Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami
Polecam również:
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- 40 dkg truskawek
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Miksowałam na puszystą masę miękkie masło,
do którego dosypywałam cukier.
cukier wanilinowy.
Wbiłam jajka
Utarłam składniki na gładką masę.
Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.
Następnie wsypywałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.
Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,
aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam.
Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar
i truskawki.
Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika
i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ostygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!
7 komentarzy:
uwielbiam, doskonałe połączenie
Sama nie wiem, co lepsze w cieście, truskawki, czy rabarbar. Ale połączenie tych dwóch jest rewelacyjne.
witam. mam zamiar zrobic to ciasto, bo w lodowce nudzi sie i rabarbar i truskawki z dzialki i teraz mam dylemat. czy kostka masla to 200g czy 250g? w uk wszystkie maja 250g, w polsce chyba 200g? dziekuje za odpowiedz
Witam,
Kostka masła 200g.
Pozdrawiam;-)
Rewelacyjny przepis! Dziś piekę kolejny raz :-) dzisiejsza blaszka będzie dla mamusi ;-)
Witam. Na jaki rozmiar blachy jest to ciasto?
35/25 cm
Prześlij komentarz