Tradycyjne włoskie pesto przyrządza się z bazylii.
Proponuję pesto z innego zielonego warzywa - brokuł.
Jest zdrowe, zielone i naprawdę smaczne.
Składniki:
- różyczki brokuł
- oliwa z oliwek
- makaron np.świderki Lubelli
- garść pestek dyni
- parmezan
- 2-3 ząbki czosnku
- sól,świeżo zmielony czarny pieprz
Brokuły umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
Podgotowałam je w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Powinny być tylko lekko ugotowane.
Gdy ostygły, wlałam do brokuł oliwę z oliwek i przez chwilę miksowałam.
Uprażyłam pestki dyni, dodając odrobinę oliwy.
Zamiast pestek dyni możecie użyć orzechy bądź pestki słonecznika.
Wsypałam je do brokuł
i zmiksowałam.
Podsmażyłam przez chwilkę starte ząbki czosnku.
Dodałam do czosnku zmiksowane brokuły.
Podsmażyłam wszystko i przyprawiłam.
Możecie dolać oliwy z oliwek,gdy pesto będzie za gęste.
Ugotowałam makaron i wymieszałam go z sosem.
Posypałam startym parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz