Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek...
Składniki na ciasto:
na około 20 talaretek o szerokości 15cm.
- 125 g sera śmietankowego
- 125 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 300-400g rabarbaru
- 3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin
Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części.
Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki.
Dodałam do niego konfiturę z truskawek.
Wymieszałam ją z rabarbarem.
Odstawiłam i zabrałam się za ciasto.
Przesiałam mąkę przez sitko.
Dodałam cukier wanilinowy.
Cukier.
Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło.
Na koniec miękki śmietankowy ser.
Ciasto ugniotłam w kulę,zawinęłam w folię i wstawiłam na pół godziny do lodówki.
Podzieliłam ciasto na dwie części.
Rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość około 1/2 cm.
Wykraiwałam koła o średnicy 12-15 cm.
Posmarowałam żółtkiem.
Układałam na blasze a brzegi zawinęłam do środka.
W każde ciasteczko nakładałam nadzienie.
Włożyłam ciasteczka do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piekłam około 25-30 minut.
Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.
Smacznego!
A jeśli lubicie rabarbar to zajrzyjcie tu:
* ciasto z rabarbarem czerwoną porzeczką i maślanką
*kruche ciasto z rabarbarem
*ciasto z rabarbarem i truskawkami
* ciasto drożdżowe z rabarbarem
1 komentarz:
Niestety ale mąki jest za mało. Ja dosypywałam jeszcze parę razy. Przed nałożeniem owoców polecam same placuszki 10 min podpiec.
Prześlij komentarz