niedziela, 20 maja 2012

KOKOSOWY KURCZAK CURRY W SOSIE Z MLEKA KOKOSOWEGO Z ANANASEM



Dziś będzie kokosowo i ananasowo.
Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi
 z pikantną pastą curry i imbirem.
Wszystko to osłodzone świeżym ananasem.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • połowa świeżego ananasa
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej
  • kawałek świeżego kawałka imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka ostrej pasty curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szt. cebuli
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • ryż

Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki.
Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju.


Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem przypraw.


W głębokim, żeliwnym garnku podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę.
Powinna się lekko zeszklić a nie przyrumienić.


Dodałam do niej pierś z kurczaka.


Podsmażyłam  ją wraz z cebulą
a pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku.


Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos.


Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam.


Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę.


Wrzuciłam go do garnka.


Wymieszałam i chwilę poddusiłam.


Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny.
Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego.
Można go zastąpić śmietaną jogurtową.
Na tym etapie można wyłączyć już gaz
i  wymieszać go z kurczakiem.


Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego
i danie gotowe.


Ugotowałam ryż i podawałam mojego kokosowego kurczaka.

Smacznego!


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Brzmi fantastycznie!!!! Uwielbiam połączenie ananasa z ostrym imbirem i curry. Co prawda nie wiem jakim cudem, ale zabrakło mi w lodówce red curry, ale za to wykorzystam panang curry (lekko orzechowe ale łagodne) a dla ostrości dodam odrobinę pasty Tom Yum. To jedyna modyfikacja jakiej dokonam, ale tylko z powodu braku składnika. Będzie pyszne!!!! Gosia

Wiki pisze...

Fantastyczny przepis! Bardzo lubię słodkie dodatki do mięsa takie jak kokos czy ananas. Dodanie czosnku i imbiru z pewnością nada ostrego aromatu. Kradnę przepis i wypróbuję na weekendzie :) zapowiada się wielkie żarcie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...