Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek.
Dżem truskawkowy
można używać do kanapek, naleśników,ciast.
Najlepszy jest ten domowy!
Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo.
Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie.
Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany.
Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej.
Podczas tak długiego gotowania truskawki rozgotowują się.
Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości.
Zapewniam Was kochani,że jest pyszny...
... zimy jeszcze nie ma...ba lato się dopiero zaczęło-
a już moja rodzina pożarła dwa słoiczki ;-)
Składniki:
- 1 kg. truskawek
- 330 g cukru *
- 30 g mieszanki żelującej np.Delecty 3:1/pektyny są naturalną substancją która zagęszcza dżem
- 2 łyżki soku z cytryny
Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem i użyć mniej cukru to powinno się go pasteryzować.
Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół godziny.
Zabierajmy się więc do pracy.
Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.
Następnie oderwałam z nich szypułki.
Przełożyłam je do garnka.
Większe owoce przekroiłam na połówki.
Dodałam sok z cytryny.
Zagotowałam i gotowałam przez około 30 minut.
Truskawki puściły sok.
Wsypałam cukier i mieszankę żelującą.
Mieszałam i ponownie zagotowałam.
Podczas gotowania usuwałam zgromadzoną na wierzchu pianę.
Od razu należy wlewać dżem do wyparzonych i suchych słoików.
Należy je zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Wystudzony i wyjęty ze słoika będzie jeszcze trochę gęściejszy.
I gotowe!
Przepyszne zapewniam.
Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek.
Smacznego!
1 komentarz:
Iguniu.nie mogę się oprze3ć Twojemu dżemikowi.. :)
wiesia
Prześlij komentarz